Кабмін передав землі постійного користування у власність фермерів

05.04.2018    2412 0
Кабмін передав землі постійного користування у власність фермерів

Кабінет Міністрів на засіданні 4 квітня схвалив та направив до Верховної Ради законопроект, який передає сільськогосподарські землі, які були виділені у постійне користування, фермерам та їх нащадкам.

Йдеться про передачу близько 0,5 млн га в усіх областях України у власність понад 25 тис. людей, повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України.

«Українською землею мають володіти українці, а сільгоспземлею мають володіти фермери, а не латифундисти та агрохолдинги. Ми вносимо цей дуже важливий закон та відновлюємо соціальну справедливість щодо фермерів – тих, хто стояв у витоків фермерського руху», – сказав Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Землі для ведення фермерських господарств передавалися в 90-х роках на правах довічного успадковуваного володіння та постійного користування. Однак внаслідок внесення змін до законодавства можливість оформити ці ділянки у власність та передати у спадщину була унеможливлена, що створило юридичні проблеми для великої кількості фермерських господарств.

«Приймаючи цей законопроект, ми робимо рішучий крок до відновлення соціальної справедливості і пропонуємо передати землю, яка була ще у 90-ті роки отримана в постійне користування, фермерам або їхнім спадкоємцям у власність. Він на 100% узгоджений з Асоціацією фермерів і приватних землевласників. Сподіваюсь, що український парламент його також підтримає», — сказав перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк.

Законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо передачі права власності фермерським господарствам на земельні ділянки, надані засновникам таких господарств у постійне користування, довічне успадковуване володіння для створення та/або ведення фермерського господарства (селянського (фермерського) господарства)” передбачає, що земельні ділянки, надані засновнику фермерського господарства у постійне користування або довічне успадковуване володіння, за заявою засновника передаються у власність фермерського господарства.

Залежно від місця розташування ділянки заява подається до місцевого управління Держгеокадастру або органу місцевого самоврядування. До заяви додається технічна документація на ділянку, копії документів, які підтверджують право власності, а в разі смерті початкового одержувача – документ, що підтверджує право успадкування.

Загальна площа земельних ділянок, які можуть бути передані у власність фермерських господарств, становить понад 543508,9 гектарів. Це рішення – ще одна складова комплексного курсу на підтримку та розвиток фермерства в Україні, яку реалізує Уряд.

Довідково:

Земельним кодексом України від 18 грудня 1990 року № 561-XII було передбачено можливість громадян набувати земельні ділянки у довічне успадковуване володіння для ведення селянського (фермерського господарства).

У подальшому Земельним кодексом України від 18 грудня 1990 року № 561-XII (в редакції Закону України від 13 березня 1992 року № 2196-XII) визначено, що громадянам, які виявили бажання вести селянське (фермерське) господарство, передавалися земельні ділянки у постійне користування.

Право довічного успадковуваного володіння землею та право постійного користування землею посвідчувалося державними актами.

 

Джерело: Міністерство аграрної політики та продовольства України

Понравилась статья? Поделитесь с друзьями!



КОММЕНТИРОВАТЬ:


КОММЕНТАРИИ: