Страхування - це такий специфічний продукт, про який згадуєш із вдячністю саме тоді, коли стається якась халепа. Особисто для мене це давно перетворилося з «викидання грошей» на спосіб зберегти нерви. Були випадки, коли автоцивілка повністю закривала питання дрібного ДТП прямо на місці через європротокол, і це реально рятувало день. Але бували й ситуації, коли знайомі отримували відмову, бо просто неуважно прочитали розділ про виключення в договорі.
Щоб не було сюрпризів, головне правило - дивитися не на ціну поліса, а на репутацію компанії та швидкість виплат. Я зазвичай звертаю увагу на те, наскільки зручно подати заяву про страховий випадок (ідеально, якщо через додаток або онлайн) та які терміни виплати прописані. Якщо ви тільки починаєте розбиратися в цій темі і хочете зрозуміти всі підводні камені, раджу почитати polis там зібрано багато цікавих статей про різні види страхування, які пояснюють за що варто платити, а де можна зекономити.
Моя порада: ніколи не підписуйте договір «наосліп» у відділенні чи на заправці. Завжди перевіряйте пункт про франшизу - це та сума, яку ви платите зі своєї кишені. Чим вона більша, тим дешевший поліс, але при прикрому випадку економія може вилізти боком. Страхування - це не про удачу, а про тверезий розрахунок. Якщо ставитися до цього як до фінансового інструменту, а не як до папірця «для поліції», то воно реально працює.