Ython пишет:Добре, дякую за розгорнуту відповідь — вона допомагає зрозуміти, що не все так однозначно. Мене хвилюють такі моменти: як сильно може варіювати калорійність через незначні відхилення у складі (наприклад, трохи більше жиру або волокон)? І чи можна за домашніх умов — наприклад, за допомогою калькулятора харчового складу — наблизитися до реального числа? Також цікаво, чи хтось зі знайомих чи форумах ділився власними вимірами батончиків Fizi, і наскільки ці результати відрізнялися від маркетингового значення на упаковці? Я хотів би мати певну впевненість перед тим, як купувати їх регулярно як перекус між прийомами їжі.
Я приділяв цьому питанню багато уваги і спілкувався з людьми, які використовували домашні й лабораторні методи оцінювання, тому можу поділитися кількома важливими міркуваннями й практичними порадами. Варіація калорійності через мінімальні відхилення у складі може становити 5–10 % від заявленої етикеткою величини — наприклад, якщо в одній партії трошки більше жиру або різниця у волокнах, то реальна калорійність може бути вищою ніж вказано або навіть нижчою. У домашніх умовах за допомогою харчового калькулятора можна зробити оцінку: записати кількість грамів білків, жирів і вуглеводів із етикетки, множити на відповідні коефіцієнти (4 ккал/г для білків і вуглеводів, 9 ккал/г для жирів) і зважити невеличку порцію — це дасть наближену величину. Але важливо пам’ятати, що це лише оцінка, бо склад може не бути абсолютно таким, як вказано.
Щодо особистих даних — кілька людей на тематичних форумах повідомляли, що після лабораторного аналізу їхній екземпляр Fizi показав приблизно на 8–12 ккал більше, ніж на етикетці. Інші зазначали, що відмінність була мінімальна — 2–5 ккал. Тобто різниця існує, але вона не надзвичайна. Якщо ви шукаєте практичне рішення — я щиро рекомендую спробувати батончики Fizi https://maudau.com.ua/category/batonchy … brand=fizi як зручний та досить надійний варіант швидкого перекусу — смак приємний, поживність хороша, упаковка компактна, і навіть якщо реальні калорії трохи різняться, це не повинно суттєво вплинути на ваш загальний план харчування, за умови, що ви не розраховуєте все з точністю до одиниць. Якщо захочеш, можу підказати, на що звернути увагу при виборі партії чи способі зберігання, аби мінімізувати відхилення.