1

Тема: Права та обовʼязки опікунів недієздатних осіб

Опікуни недієздатних осіб виконують дуже відповідальну роль, адже їх завдання — захищати права, інтереси та здоров’я тих, хто не може самостійно приймати рішення через стан здоров’я або віку. Законодавство України передбачає, що опікун має обов’язок дбати про повсякденне життя підопічного, забезпечувати його необхідними умовами для проживання, лікування, виховання та соціальної адаптації. При цьому опікун діє в інтересах недієздатної особи, завжди враховуючи її гідність і права. Важливо пам’ятати, що опікун не може використовувати майно або кошти підопічного у власних цілях, а лише для задоволення потреб особи під опікою.

Опікун також зобов’язаний представляти інтереси підопічного в установах, органах влади та перед третіми особами. Це означає, що всі юридичні дії, пов’язані з майном, отриманням пенсії, соціальної допомоги чи медичних послуг, мають здійснюватися опікуном від імені недієздатної особи. Закон визначає, що опікун повинен регулярно звітувати перед органами опіки та піклування про стан здоров’я, умови життя та використання майна підопічного. Якщо опікун порушує свої обов’язки або не виконує їх належним чином, це може призвести до припинення опікунства або притягнення до відповідальності.

Права опікуна полягають у тому, щоб отримувати інформацію про стан здоров’я підопічного, приймати рішення щодо лікування, виховання та соціальної підтримки, а також здійснювати контроль за збереженням майна підопічного. При цьому опікун має право звертатися до суду або інших державних органів для захисту інтересів підопічного. Важливо, що опікун несе відповідальність за всі дії, які він здійснює від імені недієздатної особи, тому кожен крок повинен бути виваженим і законним.

Юридична компанія «Приходько та Партнери» https://prikhodko.com.ua/my-i-zmi/my-i- … tnyh-osib/ надає комплексну допомогу опікунам недієздатних осіб. Ми консультуємо щодо правових аспектів опіки, допомагаємо оформити необхідні документи, представляємо інтереси у суді та органах влади, а також забезпечуємо підтримку у питаннях захисту майнових і немайнових прав підопічних. Наша мета — допомогти опікунам виконувати свої обов’язки відповідально і з дотриманням чинного законодавства, захищаючи інтереси найуразливіших громадян. Звертайтеся до нас за кваліфікованою юридичною підтримкою у складних питаннях опіки.