1

Тема: Як вибрати насос для приватного басейну?

Підкажіть, будь ласка, хто вже стикався з вибором насоса для приватного басейну? Я зараз облаштовую невеликий басейн у дворі, і не можу визначитися, якої потужності насос брати. Хочу, щоб вода добре циркулювала, але не переплатити за надлишкову потужність. Читав, що потрібно враховувати обсяг чаші, довжину труб, висоту підйому, тип фільтра, але все одно не до кінця розумію, як це все порахувати. Не хотілося б витратити зайві гроші, а потім виявити, що насос працює «в півсили». Як ви обирали свій, на що звертали увагу перед покупкою?

2

Re: Як вибрати насос для приватного басейну?

Тут головне не гнатися за кіловатами. Для початку потрібно знати об’єм води у вашому басейні, бо продуктивність насоса має бути такою, щоб за шість годин він проганяв через себе весь об’єм. Наприклад, якщо у вас 24 куби води, то достатньо насоса, який качає близько 4 кубів за годину. Варто додати невеликий запас, але без фанатизму, бо занадто потужний насос буде даремно споживати електроенергію і створювати надмірний потік через фільтр, від чого фільтрація навіть гіршає. Ще врахуйте, наскільки далеко від басейну встановлено насос і чи є перепади по висоті — чим більша відстань, тим потужність можна трохи збільшити.

3

Тобто, як я зрозумів, головне — розрахувати об’єм і розділити його на шість годин, а потім ще трохи додати запас? Басейн у мене невеликий, близько 15 кубів, розташований просто на подвір’ї, поруч буде стояти насосна станція. Трубопровід короткий, перепадів майже немає. Думаю, брати щось ближче до середньої продуктивності, але вагаюся, чи не буде цього замало, бо іноді планую запускати фільтрацію частіше влітку. Може, все ж варто взяти трішки потужніший, щоб працював не на межі, але й не витрачав зайвого?

4

wwwandeg пишет:

Тобто, як я зрозумів, головне — розрахувати об’єм і розділити його на шість годин, а потім ще трохи додати запас? Басейн у мене невеликий, близько 15 кубів, розташований просто на подвір’ї, поруч буде стояти насосна станція. Трубопровід короткий, перепадів майже немає. Думаю, брати щось ближче до середньої продуктивності, але вагаюся, чи не буде цього замало, бо іноді планую запускати фільтрацію частіше влітку. Може, все ж варто взяти трішки потужніший, щоб працював не на межі, але й не витрачав зайвого?

Ти мислиш правильно. Для приватного басейну такого об’єму цілком достатньо насоса середньої продуктивності з невеликим запасом потужності, щоб він не працював постійно на максимумі. Головне — щоб конструкція мала якісний префільтр, стійкий корпус і нормальний рівень шуму. Можу порадити подивитися насос для приватного басейну в магазині Акваполіс https://aquapolis.ua/ua/nasosy.html там є моделі з різною продуктивністю, і можна підібрати саме під твій об’єм води без переплати за кіловати, які тобі просто не потрібні.

Перевага таких насосів у тому, що вони економні, добре справляються з фільтрацією навіть при тривалій роботі й підходять як для відкритих, так і закритих басейнів. У мене стоїть подібний уже другий сезон — тиха робота, стабільний тиск, вода кришталево чиста. Думаю, тобі теж підійде такий варіант з Акваполіс, бо саме там можна знайти оптимальний насос для приватного басейну без переплати за потужність.

https://aquapolis.ua/media/mf_webp/jpg/media/catalog/product/cache/fc2407be589ad4a0d0391a9477787f8e/d/o/dohlcjn4_1__1.webp