Законопроект, що спрощує порядок оформлення спадщини у селах

26.07.2017    1628 0
Законопроект, що спрощує порядок оформлення спадщини у селах

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект, яким пропонується спрощення процедури оформлення спадщини в сільській місцевості.

Про це повідомив народний депутат від партії «Батьківщина», один з ініціаторів законопроекту №6764,  Вадим Івченко. Зміни, які пропонуються авторами цього документу, дозволять запровадити єдині вимоги до спеціалістів, які у сільській місцевості займаються оформленням спадщини і державною реєстрацією права на спадщину.

Вадим Івченко також зазначив, що розбіжності у вимогах не дозволяють найняти лише одного спеціаліста для виконання таких дій. А видача свідоцтва про право на спадщину фактично відбувається одразу після проведення державної реєстрації права на спадщину, і тому це повинна робити одна і та сама людина.

«Виглядає це зовсім нелогічно: наприклад, як керувати авто, коли кермом керує одна людина, а на педалі натискає інша. Щодо завищених вимог, то це суттєво ускладнює процес пошуку для сільських, селищних рад спеціаліста, який, маючи такий досвід роботи та кількість свідоцтв і сертифікатів, мав би бажання за 2000 гривень працювати у сільській місцевості. Відтак, нічого не змінилося і люди донині змушені долати десятки кілометрів для оформлення спадщини, а також сплачувати для цього немалі кошти нотаріусам», — наголосив нардеп.

Нагадаємо, що з 1 січня 2016 року сільські та селищні ради наділені повноваженнями по-перше, оформляти спадщину шляхом видачі свідоцтва про право на спадщину, по-друге, здійснювати державну реєстрацію прав на нерухоме майно, яке успадковується, за місцем відкриття спадщини. Однак через різні вимоги до посадових осіб органів місцевого самоврядування, які можуть бути уповноважені відповідними радами вчиняти нотаріальні дії та здійснювати державну реєстрацію прав на успадковане майно у законах «Про нотаріат» та «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», оформлення спадщини на земельні ділянки і державна реєстрація прав на земельні ділянки на рівні сільських, селищних рад чи об’єднаних територіальних громад не здійснюються, насамперед, через відсутність фахівців, які б відповідали вимогам прийнятих законів щодо їх спеціальності, досвіду роботи, стажування у нотаріусів, навчання у Міністерстві юстиції України тощо.

Також передбачено встановлення єдиних вимог до організації робочого місця уповноваженої особи виконавчого комітету сільської, селищної ради, ради об’єднаної територіальної громади з оформлення спадщини і державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, які передбачені законом України для приватних нотаріусів та забезпечити уповноваженим особам виконавчих комітетів сільських, селищних рад, рад об’єднаних територіальних громад з оформлення спадщини і державної реєстрації прав на нерухоме майно безкоштовний і безперешкодний доступ до єдиних і державних реєстрів у разі вчинення нотаріальних дій з оформлення спадщини на нерухоме майно та/чи державної реєстрації прав на успадковане майно.

«Ухвалення цього закону дозволить, по-перше, сільським, селищним радам знаходити фахівців для проведення нотаріальних дій, по-друге, достатньо буде лише одного фахівця, по-третє, сільська, селищна рада на місці зможе брати на облік нерухоме майно, а також, надавати послуги, такі, як засвідчення вірності копій та підписів на документах, за якими громадяни найчастіше звертаються до нотаріусів», – підсумував Вадим Івченко.

Понравилась статья? Поделитесь с друзьями!



КОММЕНТИРОВАТЬ:


КОММЕНТАРИИ: